četvrtak, 21. ožujka 2013.

Bojanje pisanica u praksi

Tj. pokusaj bojanja pisanica - br.1.

Odlucila sam isprobati neke od tehnika prikazanih u proslom postu. Zasto pokusaj? Zato sto mi nije sve uspjelo kako sam planirala. Zasto? E nastavite citat, objasnit cu sve.



Kao prvo, napravila sam "ono" za susenje od stiropora i cackalica.

 

Prvo sam htjela isprobat ombre tehniku.

Skuhala sam jaja, pripremila foliju, rastopila prah u vodi sa zlicom octa (kako pise u uputama na vrecici), probusila foliju na sredini, stavila jaje, prelila ga tekucinom i cekala da iscuri...







Kao sto vidite, dobila sam - sipak! Nije ispalo dobro no shvatila sam u cemu je problem. Problem je u tome da sam koristila prava domaca, lagano smedja jaja. Na svim slikama iz proslog posta koristena su iskljucivo bijela jaja.

Sljedece jaje sam omotala gumicom i ostavila ga par minuta u istoj vodi. Ispalo je manje vise uspjesno. Vi procjenite koliko.


 
Sljedece je jaje bojano rizom. Djelomicno je uspjelo. Pogrijesila sam u tome sto nisam dobro ocjedila tekucinu, tj na dnu case je ostalo boje tako da je jaje na pola obojano klasicno, a ne pola sa rizom. Takodjer vjerujem da bi efekt bio puno bolji da je jaje bijelo.




Probala sam jos i dodavanje vode, tj postepeno razrijedjivanje boje. Ne znam koliko vidite, no vide se malo prijelazi. Opet, vidjelo bi se savrseno da je jaje - bijelo.




Probala sam i jaje bojano u boji sa masnocom, tj u proslom postu pise margarinom.
Ja sam moje svijeze kuhano i cisto jaje uvaljala u ostatak ulja i octa od krumpir salate. Nakon toga sam ga ubacila u plavu boju i evo rezultata.


Moram rec da mi je od svega ovo jaje najbolje i najzanimljivije ispalo. Masnoca se zadrzala u obliku tockica na ljusci i na tim mjestima jaje se nije obojalo.

utorak, 12. ožujka 2013.

Kreativno bojanje pisanica ovog Uskrsa


Surfajuci internetom, ponajvise Pinterestom naisla sam na neke klasicne i neke jako originalne nacine bojanja i oslikavanja pisanica.

Nekada davno nisu postojale ove industrijske, tj umjetno proizvedene boje pa su ljudi ipak uspjevali napraviti predivne pisanice raznim tehnikama. Koristeni su resursi iz prirode da bi pisanice dobile boju - ljuska luka za crvenu, kopriva ili spinat za zelenu, kora hrasta za smedju i bobice bazge ili cadja za crnu. Sjaj se postizao tako da se jaje premazivalo slaninom.

Ne moram uopce rec da su ti nacini bojanja nadaleko najzdraviji iako proizvodjaci tvrde da umjetne boje nisu stetne. Ali sto je sigurno, sigurno je.

Takodjer, u raznim krajevima Hrvatske poznate su jos tehnike struganja, saranja voskom i sl.

Klasicne, a opet predivne pisanice nasi stari su postizali na gore opisan nacin, kuhanjem u ljuskama luka i sl. Predivne oblike na njima dobivali tu tako da su stavljali razno lisce i cvijece na pisanice i tako ih kuhali. (klik za vece slike!)


Danas jaja najcesce bojamo kupovnim bojama koje su pretezito prah u malim vrecicama koje je potrebno samo pomjesati s vodom i to je sva mudrost. No i s kupovnim bojama mozete obojati pisanice na razne zanimljive nacine.

Ono sto me se jako dojmilo je ideja na slici ispod, tj ovaj nacin susenja pisanica. Tako je jednostavno da se pitam zasto se toga nikad nisam sjetila? Nikad vise oni ruzni tragovi od susenja boje.

Ajmo natrag na bojanje. Jedna od zanimljivih ideja je definitivno bojanje papirnatom cipkom koja ce ostaviti otisak.

 



Uvijek su mi se svidjala jaja koja su lagano pastelnih boja sa smedjima tockicama, izgledom podsjecaju na pticja. Njih pravimo tako da ih obojamo u zeljenu boju i kada su suha prskamo ih. No, i to prskanje mora bit malo drugacije da bi rezultat bio kao na slici. Najbolje je uzet neki stari kist ili cetkicu, lagano namociti u smedju boju pa sa udaljenosti prstom navlaciti kist tako da prska boju. Ma znate sto mislim, zamislite da imate mokru cetku u ruci i da zelite nekog pospricat :p


Zanimljivo je i bojanje na nacin da se jaje omota necime - spagom, gumicom, koncem, naljepnicama i sl, te se isto skine nakon sto se boja osusila. Zanimljiv efekt.






Moderno je ljusku jajeta izlomiti i tada ga bojati, tako da nastane zanimljiv, rekla bih mramorni efekt na bjeljanku. Mene ta ideja malo odbija zbog razloga kojeg sam vec navela - radi se o umjetnim bojama i ja radije ne bih ma koliko oni tvrdili da je sigurno.


Takodjer, dosta je popularno bojati jaja bojom zvanom board paint koja jednostavno receno imitira povrsinu skolske ploce, tako da je po jajima moguce sarati kredom, brisati i tako u nedogled. Ja bih ovo napravila eventualno sa drvenim ili plasticnim jajima, nikako one koje planiram jest.
Vidjela sam i tehniku bojanja pjenom za brijanje. Koriste se jestive boje, nakapaju na pjenu, promjesaju i u to se uvalja jaje. Definitivno izgleda zanimljivo.

Malo drugaciji nacin bojanja umjetnim bojama pokazuje slika ispod. Jednostavno je, rastopimo boju u malo vode, postavimo jaja i nakon nekog vremena dodamo jos mlo vode, tj razrijedimo boju. Postupak se ponavlja dok boja potpuno ne prekrije i oboja jaja.


Jos jedan od nacina je dodati margarin u boju. Bar je tako pisalo u opisu ove slike. Pretpostavljam da djeluje tako da se kod stavljanja jaja u boju masnoca "uhvati" za jaje sto uzrokuje ovak efekt.


Nikad ne bih pomislila, ali riza i boja pomjesane zajedno navodno daju ovako zanimljiv efekt.



I za kraj, ostavila sam moj favorit - ombre jaje! Slika sve govori, na foliji probusimo malu rupicu, stavimo jaje, usipamo boju i pustimo da lagano iscuri sto daje pravi savrseni ombre.

Neke od ovih nacina cu definitvno probati ove godine. A vi?

Sve slike su pronadjene na internetu i nisu moje vlasnistvo.

četvrtak, 7. ožujka 2013.

Uskrs i njegova simbolika

Za pocetak mislim da bi bilo lijepo da s vama podjelim ponesto informacija o Uskrsu, njegovim simbolima, kako i zasto je nesto nastalo, koje mozda jeste, a mozda i niste znali. Ja prva priznajem da i sama nisam neki vjernik, bar ne onaj tip koji nedjeljom hodocasti u crkve, ali vjerujem u Boga. Ipak mislim da je dosta vazno znati malo vise o ovom velikom blagdanu, tj shvatiti da on nije samo bojanje pisanica i papanje fine kuhane sunkice :) Daljnje informacije u postu skup su mog malo istrazivanja po prostranstvima interneta, raznih blogova i sl.

Uskrs je jedan od dva najveca krscanska praznika. Za vrijeme Uskrsa razvili su se razni običaji. Kada se nije moglo drugačije, ljubav se izricala i putem pisanica. A da bi djevojke to svima pokazale, pisanicu bi stavile u čašu, a onda ispod prozora. No djevojke su u drugom dijelu Hrvatske bile mnogo tradicionalnije. Dodirivanjem pisanica sklapale su sestrinstvo. Kasnije su jedna drugoj bile vjenčane kume. A u Međimurju su jaja poklanjali kada se nekome prvi put dolazilo u goste. (dnevnik.hr)

Jaja simboliziraju novi zivot i plodnost.

Ne znam jeste li znali, ali svaka boja koja se koristi prilikom bojanja pisanica ima simoliku.
Crvena se veze uz krv koju je Isus prolio, tj. simbolizira ljubav i zrtvu za covjecanstvo.
Bijela kao i inace simbolizira cistocu, nevinost i dobrotu.
Zelena boja je boja prirode. Ona donosi rast, svijezinu, plodnost i nadu.
Za ljubicastu kazu da donosi bogatstvo, te je zbog toga povezuju kao boju koja pokazuje na kraljevske obitelji. Takodjer je simbol  boli i patnje.
Zutu povezuju sa suncevom svjetlosti, donosi radost i srecu.
Crna simbolizira tamu, tj tamnu stranu.
Narancasta predstavlja nadu i povezuje je se sa zorom.
Ruzicasta simbolizira novi pocetak.
Plava simbolizira Isusovo rodjenje. Svijetlo plava simbolizira nebo ili raj.
Srebrna simbolizira svijetlost i cistocu (slicno kao bijela).
Zlatna je simbol neceg vaznog i vrijednog.
Siva je boja pepela, te zbog toga biblijski simbol zalovanja i kajanja.

Takodjer oblici koje crtamo po njima imaju svoje znacenje pa tako trokut predstavlja sveto trojstvo ili jedinstvo obitelji, tj oca, majku i dijete.

Postoji i jedna legenda.

Legenda govori o boginji Ostari ili kako je drugačije zovu Oestri, germanskom boginjom zore, proljeća i plodnosti.
Ova boginja je svake godine zadužena da se pojavi u isto vrijeme, da pokori Ledenu kraljicu i razbije čaroliju vezanu uz njenu vladavinu. Ali, jedne godine, kako to već biva u pričama, Ostara je zakasnila, zima se produžila. Kad je stigla i vidjela, koliko dugo zima hara, Ostara se veoma postidjela. Kada je pronašla malenu pticu, koja nije mogla više letjeti, zato što su joj se krila smrzla, Ostara je pretvorila u zeku, točnije kunića i na dar mu je dodjelila moć da može tako brzo da trči, da nijedna životinja ne može da ga sustigne. A da ne zaboravi svoju prošlost, da je bio ptica, ostavila je zeki mogućnost da nosi jaja, čarobna jaja u svim duginim bojama, ali samo jednog dana u godini i ta jaja je morao da pokloni djeci.


Svidja mi se ova legenda :) To je skracena verzija, ako zelite procitat cijelu preporucujem da posjetite ovu stranicu

Za sljedeci post najavljujem kreativne nacine kako obojati pisanice tako da stay tuned ;)