srijeda, 23. ožujka 2016.

Sukulenti u staklenoj zdjeli

Znam, nisam dugo nista pisala... Ali nisam nista ni posteno radila osim paper quilling pahuljica pred Bozic...

Nedavno sam lutajuci Pinterestom naisla na slike sukulenata u raznim staklenim zdjelama... Uzasno mi se svidjelo, djeluje jako estetski privlacno pa sam se odlucila sama napravit jednu...

Prvo, evo malo inspiracije...











Mogu bit u staklenoj zdjeli - velikoj ili maloj, kermamickoj, mogu visit, mogu bit otvoreni, zatvoreni, vertikalni... Ovi mali vrtovi su super mastoviti...

Ok, ovo je sto vam treba:
posuda (ja sam moju kupila, cca 5€)
sukulenti i kaktusi po volji (mojih 5 komada - 6€)
zemlja
kamencici (po volji)




Navodno se zemlja mora mijesat sa pijeskom, treba bit kamenje na dnu, mahovina na vrhu.... Ajd kamenje bi shvacam jos - ako ulijete previse vode da je kamenje u vodi a ne korjenje.... ali mahovina? Sukulenti i kakstusi mogu dugo vez vode prezivjet zato jer imaju debele mesnate listove u kojima zadrzavaju vodu i nekako si mislim da bi samo potrunili s mahovinom koja bi jos ekstra odrzavala vlagu.

Potupak je skroz jednostavan pa cu ga opisat u jednom koraku (za slucaj da nekom nije logicno :D) pa si poslije gledajte slike. Dakle, zdjelu napunite zemljom (tj, ako zelite prvo kamenje na dno pa zemlja preko - moja zdjela nije toliko velika), izvadite sukulente iz posudica i malo im rastresete korjenje (ali ne pretjerano da sva zemlja otpadne), napravite rupu u zemlji, stavite biljku unutra i ucvrstite je... I tako ponovite dok ne zasadite sve sukulente/kaktuse. 








Ja bas i nisam 100% zadovoljna kako mi je sve ispalo jer prilikom kupnje nisam razmisljala koliko skladno ce izgledati biljke zajedno (sve su visoke, samo jedna je niska, ne izgleda estetski skladno)... Ali ok, uvijek mogu jos nesto naknadno dodat.

I za kraj, mozete ubacit koji kamencic. Ja sam stavila moj kamen u obliku srca koji sam nasla u Vodicama na plazi.