četvrtak, 7. ožujka 2013.

Uskrs i njegova simbolika

Za pocetak mislim da bi bilo lijepo da s vama podjelim ponesto informacija o Uskrsu, njegovim simbolima, kako i zasto je nesto nastalo, koje mozda jeste, a mozda i niste znali. Ja prva priznajem da i sama nisam neki vjernik, bar ne onaj tip koji nedjeljom hodocasti u crkve, ali vjerujem u Boga. Ipak mislim da je dosta vazno znati malo vise o ovom velikom blagdanu, tj shvatiti da on nije samo bojanje pisanica i papanje fine kuhane sunkice :) Daljnje informacije u postu skup su mog malo istrazivanja po prostranstvima interneta, raznih blogova i sl.

Uskrs je jedan od dva najveca krscanska praznika. Za vrijeme Uskrsa razvili su se razni običaji. Kada se nije moglo drugačije, ljubav se izricala i putem pisanica. A da bi djevojke to svima pokazale, pisanicu bi stavile u čašu, a onda ispod prozora. No djevojke su u drugom dijelu Hrvatske bile mnogo tradicionalnije. Dodirivanjem pisanica sklapale su sestrinstvo. Kasnije su jedna drugoj bile vjenčane kume. A u Međimurju su jaja poklanjali kada se nekome prvi put dolazilo u goste. (dnevnik.hr)

Jaja simboliziraju novi zivot i plodnost.

Ne znam jeste li znali, ali svaka boja koja se koristi prilikom bojanja pisanica ima simoliku.
Crvena se veze uz krv koju je Isus prolio, tj. simbolizira ljubav i zrtvu za covjecanstvo.
Bijela kao i inace simbolizira cistocu, nevinost i dobrotu.
Zelena boja je boja prirode. Ona donosi rast, svijezinu, plodnost i nadu.
Za ljubicastu kazu da donosi bogatstvo, te je zbog toga povezuju kao boju koja pokazuje na kraljevske obitelji. Takodjer je simbol  boli i patnje.
Zutu povezuju sa suncevom svjetlosti, donosi radost i srecu.
Crna simbolizira tamu, tj tamnu stranu.
Narancasta predstavlja nadu i povezuje je se sa zorom.
Ruzicasta simbolizira novi pocetak.
Plava simbolizira Isusovo rodjenje. Svijetlo plava simbolizira nebo ili raj.
Srebrna simbolizira svijetlost i cistocu (slicno kao bijela).
Zlatna je simbol neceg vaznog i vrijednog.
Siva je boja pepela, te zbog toga biblijski simbol zalovanja i kajanja.

Takodjer oblici koje crtamo po njima imaju svoje znacenje pa tako trokut predstavlja sveto trojstvo ili jedinstvo obitelji, tj oca, majku i dijete.

Postoji i jedna legenda.

Legenda govori o boginji Ostari ili kako je drugačije zovu Oestri, germanskom boginjom zore, proljeća i plodnosti.
Ova boginja je svake godine zadužena da se pojavi u isto vrijeme, da pokori Ledenu kraljicu i razbije čaroliju vezanu uz njenu vladavinu. Ali, jedne godine, kako to već biva u pričama, Ostara je zakasnila, zima se produžila. Kad je stigla i vidjela, koliko dugo zima hara, Ostara se veoma postidjela. Kada je pronašla malenu pticu, koja nije mogla više letjeti, zato što su joj se krila smrzla, Ostara je pretvorila u zeku, točnije kunića i na dar mu je dodjelila moć da može tako brzo da trči, da nijedna životinja ne može da ga sustigne. A da ne zaboravi svoju prošlost, da je bio ptica, ostavila je zeki mogućnost da nosi jaja, čarobna jaja u svim duginim bojama, ali samo jednog dana u godini i ta jaja je morao da pokloni djeci.


Svidja mi se ova legenda :) To je skracena verzija, ako zelite procitat cijelu preporucujem da posjetite ovu stranicu

Za sljedeci post najavljujem kreativne nacine kako obojati pisanice tako da stay tuned ;) 

Nema komentara:

Objavi komentar