utorak, 16. kolovoza 2011.

Bozicni svijecnjak/drvce od das mase

Ovaj projekt sam vam zapravo pripremila za prošli Božić ali igrom slučaja prilikom preseljenja imala sam problema sa internet providerom koji mi internet nije priključio 3 tjedna na novoj adresi iako su rekli u roku 5 dana, al dobro, bilo pa prošlo. Postupak je zabilježen i donosim vam ga napokon.
Sama ideja je djelomično iz Unikata, ne znam točno kojeg broja. Razlika je u tome što su oni u svojim drvcima koristili stiroporni stožac kao oblik, a s obzirom da ja nemam apsoultno pojma gdje bih mogla nabavit isti, odlučila sam se napravit drvce u obliku piramide.
Potrebno: deblji karton (ja sam koristila ostatak tvrdih korica od bilježnice), das masa, srebrni sprej, plava boja, blazinice, selotejp, slamka

Ocrtala sam i izrezala 4 jednaka trokuta na debelom kartonu. Visina i širina su proizvoljni naravno, mislim da su moji bili cca 18 cm visine i 4-5 širine. Spojimo ih selotejpom, vrlo je lako.

Uzela sam komad das mase, malo premjesila da ga omekšam i razvaljala ga na 2-3 mm debljine. Na komadu papira sam nacrtala šablonu kako bi piramida izgledala da su joj sve stranice ispružene jedna pored druge, postavila je na das masu i nožem izrezala oblik. Piramidu od kartona sam omotala i oblijepila tim istim papirom (zbog kasnijeg lakšeg vađenja). Tada sam postavila piramidu na izrezanu masu i omotala piramidu. Rub koji nije bio spojen spojila sam laganim pritiscima.
Ostatak das mase ponovo razvaljamo i izrežemo "postolje", tj dno na koje ćemo stavljat lućicu.

Uzela sam vilicu s njom prešla po površini da bih dobila brazde i na mjestima je izbušila slamkom. Ostavila sam da se masa osuši. Nakon nekih 12 sati masa je postala čvršća pa sam je skinula sa kartona da bi se osušila sa svih strana.

Prilikom sušenja das mase ne preporučuje se sušenje u blizini nekog izvora topline jer bi masa navodno mogla popucati. Sušenje na zraku je najbolje.
Kada se masa osušila poprskamo ju srebrnim sprejem. Istisnemo plavu boju i namočimo blazinicu u nju.

S blazinicom zapravo "guramo", tj utiskujemo plavu boju u brazde i brišemo je.

Iskreno, moje drvce mi je lijepo, ali nije mi ispalo lijepo kao ona iz Unikata :)

Nema komentara:

Objavi komentar