ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Daaakle...

... to je to, sav sadrzaj je napokon prebacen sa starog bloga (crafts.bloger.hr), sad samo da se jos vratim u dragu mi Hrvatsku i da nastavim, mozda malo bolje prilagodim blog i dizajn svojim potrebama...

U medjuvremenu nadam se da cete nesto naci u starim postovima sto vas zanima, ostavljajte komentare, pretplatite se, slijedite me, slijedit cu i ja vas da se napokon lakse citamo i pratimo :)

Pozdrav svima sa hladnog Langeooga :)

srijeda, 17. kolovoza 2011.

Home made pictionary

Jeste li ikada igrali Pictionary? Ako niste a obožavate društvene igre definitivno probajte. Ja sam osobno bila vrlo skeptična jer mi nije bilo logično kako ikome može biti zabavno da jedna osoba crta a druga pogađa što ova crta. Probajte nacrtat zimski san Laughing i sve će vam bit jasno. Igra je prezabavna i garantira mnogo smijeha (i frustracije).

Ako vas je ovaj tekst zainteresirao pokušajte napravit svoj Pictionary - moja sestra je zapravo ideju "pokupila" sa Šminkerice (http://www.sminkerica.com/) i malo doradila. Originalni Pictionary košta cca 250 kuna a moguće ga je napraviti za svega par kuna. Zašto ne bi pokušali? Vrlo je jednostavno Wink

Za početak vam je potreban A3 hamer papir (bijeli) i po jedan A4 hamer u crvenoj, narančastoj, žutoj, plavoj i zelenoj boji (ljubičastu zanemarite Laughing), flomasteri u istim bojama, ravnalo, trokuti, olovke i sl.

pictionary
Prvo na bijelom hameru nacrtajte polja i obojajte ih žutom, plavom, narančastom, zelenom, ljubičastom i crvenom bojom. Zadnje polje mora biti crveno (tako su mi rekli Laughing). Eto, već ste pola posla napravili.
pictionary
Od hamera u boji izrežite male kartice (moje su dimenzija 6*4 cm, ali dimenzije su skroz proizvoljne) i na njih ispište pojmove. Na žute kartica idu osobe, životinje i mjesta, na plave predmeti, narančaste radnje, na zelene teški pojmovi i crveno razni pojmovi koje svi vuku jer tada svi igraju. Pojmove potražite na netu (ili mi se javite na mail, ili ostavite komentar pa ću vam ja pomoći).
pictionary
Pictionary je gotov Laughing Još samo figurice (posudite iz seta za čovječe ne ljuti se Laughing), papiri i olovke vam trebaju i igra može početi. Jedini nedostatak je taj što nemate pješčani sat koji će vam reći kada je prošla minuta, ali u tu svrhu vam može poslužiti mobitel i funkcija odbrojavanja.

Proučite malo pravila http://igranje.org/recenzije/igrali-smo-pictionary i zabavite se Wink
pictionary

Bozicni svijecnjak/drvce od das mase

Ovaj projekt sam vam zapravo pripremila za prošli Božić ali igrom slučaja prilikom preseljenja imala sam problema sa internet providerom koji mi internet nije priključio 3 tjedna na novoj adresi iako su rekli u roku 5 dana, al dobro, bilo pa prošlo. Postupak je zabilježen i donosim vam ga napokon.
Sama ideja je djelomično iz Unikata, ne znam točno kojeg broja. Razlika je u tome što su oni u svojim drvcima koristili stiroporni stožac kao oblik, a s obzirom da ja nemam apsoultno pojma gdje bih mogla nabavit isti, odlučila sam se napravit drvce u obliku piramide.
Potrebno: deblji karton (ja sam koristila ostatak tvrdih korica od bilježnice), das masa, srebrni sprej, plava boja, blazinice, selotejp, slamka

Ocrtala sam i izrezala 4 jednaka trokuta na debelom kartonu. Visina i širina su proizvoljni naravno, mislim da su moji bili cca 18 cm visine i 4-5 širine. Spojimo ih selotejpom, vrlo je lako.

Uzela sam komad das mase, malo premjesila da ga omekšam i razvaljala ga na 2-3 mm debljine. Na komadu papira sam nacrtala šablonu kako bi piramida izgledala da su joj sve stranice ispružene jedna pored druge, postavila je na das masu i nožem izrezala oblik. Piramidu od kartona sam omotala i oblijepila tim istim papirom (zbog kasnijeg lakšeg vađenja). Tada sam postavila piramidu na izrezanu masu i omotala piramidu. Rub koji nije bio spojen spojila sam laganim pritiscima.
Ostatak das mase ponovo razvaljamo i izrežemo "postolje", tj dno na koje ćemo stavljat lućicu.

Uzela sam vilicu s njom prešla po površini da bih dobila brazde i na mjestima je izbušila slamkom. Ostavila sam da se masa osuši. Nakon nekih 12 sati masa je postala čvršća pa sam je skinula sa kartona da bi se osušila sa svih strana.

Prilikom sušenja das mase ne preporučuje se sušenje u blizini nekog izvora topline jer bi masa navodno mogla popucati. Sušenje na zraku je najbolje.
Kada se masa osušila poprskamo ju srebrnim sprejem. Istisnemo plavu boju i namočimo blazinicu u nju.

S blazinicom zapravo "guramo", tj utiskujemo plavu boju u brazde i brišemo je.

Iskreno, moje drvce mi je lijepo, ali nije mi ispalo lijepo kao ona iz Unikata :)

utorak, 16. kolovoza 2011.

Srce za Majcin dan

Majčin dan je ovaj vikend
Zašto ne razveseliti majku na neki kreativan način?

Potrebno nam je malo kartona u boji, lijepilo, dekorativni papir, ukrasna traka i čačkalice ili drveni štapići za ražnjiće. I šablona srca različitih veličina.Šablonu srca možete naći na netu ili ga nacrtati sami.Prvo na stražnju stranu srca zalijepimo čačkalicu običnim lijepilom za papir.Na stražnju stranu drugog srca pričvrstimo ukrasnu traku. Okrenemo ga i zavežemo najobičniju mašnu s prednje strane.

Još samo odrežemo višak trake, te polijepimo 2 srca zajedno.Napravit ćemo još jedno srce. Ja sam uzela žuti hamer i male komadiće peglanih vrećica. Male komade vrećica sam savinula po pola i iz njih izrezala srca. Dobila sam srce i okvir. (ne vidi se dobro zbog svijetla )Izrezala sam ih dosta u zelenoj, plavoj i crvenoj boji. I sve sam ih polijepila na srca.Na kraju opet srca slijepimo skupa sa štapićem i to je to.Pernica od starog trapera

Ovih dana pripremam se za prijemni za faks i sva sam pomalo u nekom kaosu
Zaključila sam da nemam neku pernicu niti išta slično, već da olovke, kemijske i slično držim svuda oko sebe
Da to ne bi ostalo tako odlučila sam napravit pernicu od starih traperica i pokazat vam postupak
Ja naravno nemam šivaču mašinu pa je ovo što ćete vidjeti izvedeno ručno

Potrebno:
stare traperice
patentni zatvarač (duljine cca 21 cm)

Alat:
škarice
igla
konac

Postupak:

Na komadu trapera s unutanje strane iscrtamo shemu pa izrežemo. Ja sam označila na slici dužine, ali ako netko slučajno ne kuži, ne vidi ili nešto treće, nek slobodno kaže, nacrtat ćuŠivamo sa unutrašnje strane
(slika govori više od riječi ).

Kada završimo tu stranu prelazimo na šivanje patenta. Patent ćemo zašiti duž zaobljene strane. Prvo cijelu stranu savinemo i pričvrstimo pribadačama.

Kada je patent zašiven ostaju nam dvije rupe.

Njih također zašijemo sa unutrašnje strane. I dobijemo osnovu naše pernice.

Naravno, opet da to ne bi ostalo tako jednostavno ja sam odlučila narančastim koncem za vez zašiti mini džep istih traperica.I gotovo.