ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

Paper quilling tehnika

Paper quilling je prosto prevedeno tehnika uvrtanja papira  Malo je naporno, ali vrlo efektno i može poslužiti kao prekrasan poklon ili čestitka.

Ja počinjem sa skicom. Skiciram si otprilike što želim. Ovaj put sam skicirala malo više cvijetova da bih barem otprilike obuhvatila sve vrste i pokazala kako se rade (iako neke nisam ni sama do sad radila ).



Skici dodajem boje da bih mogla pobrojat koliko trakica koje boje trebam. Svaki kružić, svaka latica, svaki list je jedna trakica.



Potrebno:
trake od papira debljine 5 mm
škare
lijepilo
drveni štapić (onaj za roštiljanje :))
papir, olovka i skica :)

Dosadni dio svega ovoga je taj da treba iscrtati na papiru dovoljno trakica, izrezati i onda još obrisati trag od olovke (ružno izgleda - iskustvo govori )

Iz skice zaključujem da mi treba:




Ovo je iscrtano na papiru... Nadam se da se vidi...



I evo izrezano.



Počet ću s crvenim cvijetom u donjem desnom uglu.



Na skici taj cvijet ima bijeli kružić u sredini ( i na slici na kojoj sam isprobavala) no zaključila sam da je potpuno nepotreban pa sam ga napravila bez

Dakle, jednu crvenu trakicu motam oko štapića.



Kada je namotam do kraja skinem je i pustim da se malo raširi. Profesionalci koriste šablone s krugovima da bi svi kružići bili jednaki.



Ja samo nacrtam krug na papiru, stavim namotanu rolicu na njega da se sama odmota do širine koje želim. Nakon toga polijepim kraj da se ne odmotava dalje.



Sve isto ponovim sa ostalim crvenim trakicama (7 komada za ovaj cvijet - kao što se vidi nisu baš jednake ). Bijeli kružić zanemarite, kao što sam rekla, kasnije sam shvatila da je nepotreban.



Kružiće oblikujemo ih tako da ih jednom rukom (tj s dva prsta) lagano pridržavamo a s druge strane pritisnemo.



Ja ih lijepim tako da nanesem dosta lijepila s donje strane (što je sigurno - sigurno je ) iako sam vidjela na nekom videu da to cura radi tako da na neku površinu isipa malo tekućeg lijepila, razmaže ga i onda u to umoči laticu. Kako tko želi
Dakle, nanesem lijepilo, posložim sve, to se brzo osuši i tvrdo je ko kamen (kako i ne bi s toliko lijepila )






Sad slijedi narančasti cvijetić. Isto namotavamo trakicu na štapić samo ju na kraju motanja odmah polijepimo da se ne bi ratvorila i samo je skinemo je sa štapića.





Ja sam odlučila da će moj cvijet imati bijelu unutrašnjost i narančaste "latice". Za njega mi dakle treba jedan bijeli kolutić i 6 narančastih. Ista stvar ko i sa prošlima, na dno namažem lijepilo i samo poslažem.





I to je manje više sva mudrost oko ove tehnike... Sve ostalo je samo stvar kako pritisnuti papir, tj. kakav napraviti oblik... Da ne objašnjavam sad sve ponovo postavit ću samo slike primjera koje sam napravila.





























2 komentara:

  1. Preslatko :)
    obožavam ovakve tutoriale :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično urađen post, jako mi se sviđa ova tehnika, nešto sam i probala ali nema se vremena za sve. Srdačan pozdrav.

    OdgovoriIzbriši